Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, 2025
19.9 C
Rhodes
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το Μελεκούνι της Ρόδου σε Διεθνή Προβολή μέσω του Περιοδικού “Days Of Art in Greece”

    ΚΟΡΥΦΑΙΑ

    Το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, το Μελεκούνι, παρουσιάστηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού “Days Of Art in Greece”. Αυτή η τιμητική παρουσίαση αναδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά του Μελεκουνιού, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας της Ρόδου και έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το περιοδικό εστιάζει στην ιστορική του προέλευση, τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής και τη διατροφική του αξία, ενώ τονίζει τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου Κοσκινιατών «Η Καλλιθέα» στην ανάδειξή του.

    Το Μελεκούνι παρασκευάζεται κυρίως στο χωριό Κοσκινού και άλλες περιοχές της Ρόδου και αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα που συνδέεται με ιδιαίτερες στιγμές της ζωής, όπως γάμοι, βαφτίσεις και γιορτές. Η παρασκευή του, που γίνεται από μέλι, σουσάμι, αμύγδαλα και αρωματικά βότανα, ακολουθεί πατροπαράδοτες μεθόδους. Το γλύκισμα αυτό φέρει ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, όπου αναφέρεται και από τον Όμηρο στην Ιλιάδα με την ονομασία “ίντριον”, πλακούντας από μέλι και σουσάμι, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου. Ο Ηρόδοτος επίσης αναφέρει ένα γλύκισμα παρόμοιο με το μελεκούνι, την “σησαμίς”.

    Το άρθρο του περιοδικού, που επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Μαρνέρας, αναλύει λεπτομερώς τη διαδικασία παρασκευής του Μελεκουνιού. Το σουσάμι και το μέλι καβουρδίζονται και αναμειγνύονται με ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά, ενώ το μείγμα απλώνεται σε τάβλες και κόβεται σε ρόμβους. Η διαδικασία παρασκευής διατηρείται ζωντανή στις οικογένειες και τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, με σεβασμό στις παραδόσεις.

    Η παρουσίαση του Μελεκουνιού στο επιστημονικό αυτό περιοδικό αποτελεί σημαντική αναγνώριση για το νησί της Ρόδου, ενώ η εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνέβαλε στην ενίσχυση της φήμης του σε διεθνές επίπεδο. Το Μελεκούνι αποτελεί πλέον σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας της Ρόδου και ένα προϊόν που ενσωματώνει την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

    Η συμμετοχή του περιοδικού στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Platform Project” στην Αθήνα, όπου θα διανεμηθεί το τεύχος με το άρθρο για το Μελεκούνι, αλλά και η διανομή του σε συνέδρους στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ενισχύει περαιτέρω την προβολή αυτού του ιδιαίτερου παραδοσιακού γλυκίσματος.

    - Advertisement -spot_img
    - Advertisement -spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ