Αυξημένες Εισπράξεις στην Εστίαση, Αλλά Χωρίς Κέρδη: Το Σχέδιο για ένα Νέο Σωματείο Εστιατόρων στα Δωδεκάνησα
Παρά τις αυξημένες εισπράξεις σε πολλά καταστήματα εστίασης στη Ρόδο φέτος, τα κέρδη παραμένουν χαμηλά, σύμφωνα με τον Σταύρο Ζουρούδη, νέο πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου. Ο κ. Ζουρούδης ανέλαβε πρόσφατα τη θέση από τον επίτιμο πρόεδρο Γιάννη Κλούβα και εστιάζει στη μείωση του ΦΠΑ, που θεωρείται “καρκίνωμα” για τον κλάδο.
Ο κ. Ζουρούδης υπογράμμισε ότι το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω υψηλής φορολογίας, ακριβών προμηθειών και αυξημένων εξόδων για ενέργεια. Επιπλέον, ανέφερε ότι το σύστημα αμοιβών και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επιδεινώνουν την κατάσταση. «Τα ποσοστά που δίνουμε στους σερβιτόρους θεωρούνται κέρδη μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι», σημείωσε, ενώ τόνισε την ανάγκη παροχής ευκαιριών για μαθητευόμενους, όπως γίνεται στα ξενοδοχεία.
Πρωτοβουλίες για την Υποστήριξη Επιχειρήσεων και τη Δημιουργία Νέου Σωματείου
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, το νέο διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε ενέργειες για την υποστήριξή τους, σε συνεργασία με το δήμο και την περιφέρεια. Παράλληλα, προωθείται η ίδρυση ενός ενιαίου σωματείου για τους εστιάτορες των Δωδεκανήσων, με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας και την ενίσχυση της επιρροής του κλάδου. «Όσο περισσότερα μέλη έχουμε, τόσο ισχυρότερη θα είναι η φωνή μας», τόνισε ο κ. Ζουρούδης.
Απολογισμός του 2024 και Προοπτικές για το 2025
Ο κ. Ζουρούδης χαρακτήρισε το 2024 χρονιά ρεκόρ εισπράξεων για ορισμένα καταστήματα, αν και η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των πελατών. «Παρά τις καλές εισπράξεις, οι υψηλοί φόροι και τα λειτουργικά κόστη μας αναγκάζουν να αναρωτιόμαστε για το νόημα της δουλειάς μας», δήλωσε. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα εστιατόρια στα Δωδεκάνησα προσφέρουν εξαιρετική φιλοξενία και γαστρονομία υψηλού επιπέδου.
Στόχοι για τη Βελτίωση του Κλάδου
Ο κ. Ζουρούδης τόνισε τη σημασία συνεχούς εκπαίδευσης για τους εστιάτορες και το προσωπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για τυποποίηση των υπηρεσιών, όπως η προσφορά εμφιαλωμένων κρασιών. Το νέο σωματείο στοχεύει στη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, ενισχύοντας τη συλλογική δράση του κλάδου.
Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου αποτελείται από πρόσωπα που συνδυάζουν εμπειρία και νέες ιδέες, με πρόεδρο τον Σταύρο Ζουρούδη, και εξέχοντα μέλη όπως τον Ευριπίδη Γκόγκο και τον Γιάννη Χατζηκέλλη. «Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μας και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», κατέληξε ο κ. Ζουρούδης.